5 Stappen naar een betere B2B contentstrategie

Met contentmarketing zorgt u ervoor dat een ideale prospect problemen begint te identificeren, oplossingen begint te vinden en een weloverwogen aankoopbeslissing begint te nemen. 

Leer hoe u een B2B-contentstrategie kunt creëren die op alle drie de punten inspeelt.

Een B2B-contentstrategie is het bedenken van de content die u moet schrijven om de interesse van uw ideale klant te wekken. 

Als het goed wordt uitgevoerd, zorgt het voor meer bekendheid voor uw bedrijf en meer verkeer naar uw website, welke beide van cruciaal belang zijn voor het genereren van meer leads en omzet.

Dus, hoe maakt u een contentstrategie nou succesvol? Wij hebben 5 stappen omschreven die ervoor gaan zorgen dat uw content zo goed mogelijk tot zijn recht komt en zoveel mogelijk ideale klanten aantrekt.

5 Stappen naar een betere B2B contentstrategie

Doelgroep Bepalen: Wie zijn uw kopers en wat willen ze weten?
Inhoud creëren: Wat moet u creëren om hen te bereiken?
Kanalen moet ik gebruiken? Waar moet u content verspreiden zodat kopers het vinden?
Tactiek vaststellen: Wat moet u eigenlijk doen, hoe vaak en waar begint u?
Rapportage: Hoe weet u dat het werkt?

Als u de antwoorden op deze vijf vragen kent en documenteert, kunt u een doelgerichte strategie opstellen die de juiste actie bij uw ideale klant losmaakt en resultaten gaat boeken voor uw bedrijf. 

1. Doelgroep: Wie zijn uw ideale klanten en wat willen ze weten?

Een B2B-contentstrategie begint met het identificeren van wie uw ideale klanten zijn en wat ze willen weten.

Het antwoord op het eerste deel van die vraag weet u waarschijnlijk al. Maar het is nooit een slecht idee om u te verdiepen in wie uw doelgroep is. Onthoud: In plaats van te proberen de massa te bereiken met uw inhoud, is het waardevoller voor een B2B-bedrijf om gekwalificeerde prospects aan te trekken. Dat betekent dat het van cruciaal belang is om uw ideale klant(buyer personas) te begrijpen.

Als u dat eenmaal hebt uitgezocht, wat willen ze dan eigenlijk weten? Welke vragen stellen ze? Welke problemen hebben ze, en welke oplossingen bestaan er?

U kunt het grootste deel van deze informatie uit Google: Welke Keywords en Searchterms uw ideale doelgroep gebruikt om vragen te stellen.

2. Inhoud: Wat voor content moet u schrijven om uw ideale klanten te bereiken?

Met wat u weet over uw doelgroep kunt u waarschijnlijk een hoop onderwerpen bedenken. Deze moeten allemaal gericht zijn op de vragen die uw doelgroep heeft in elke fase van het aankoopproces.

Uw doelgroep heeft verschillende behoeften en verschillende hoeveelheden tijd te besteden aan het lezen van uw blogartikelen of whitepapers. U heeft dus stukken content nodig die naast makkelijk te lezen ook snel te scannen moeten zijn. Infographics zijn ideaal voor potentiële klanten die minder dan vijf minuten er voor over hebben, terwijl white papers en andere langer durende artikelen goed zijn voor mensen die wat meer tijd over hebben voor het lezen van uw artikel.

Hier zijn enkele soorten content die u kunt overwegen op te nemen in uw B2B-contentstrategie:

  • Blog posts
  • Infographics
  • Video’s
  • Whitepapers
  • Case studies
  • Webinars
  • Nieuwsbrieven
  • ROI-calculators

3. Kanalen: Waar moet u de content verspreiden?

Nu u weet wat voor content u wilt uitbrengen, moet u gaan bepalen op welk(e) platform(en) dit uit wilt gaan brengen. Nogmaals, het resultaat hangt af van uw doelgroep en waar zij content zoeken of consumeren. Dit kan Google, e-mail en sociale media als LinkedIn of Facebook zijn.

Google (en uw website, als zoekers daarnaar doorklikken) is het belangrijkste kanaal voor de meeste B2B-bedrijven, omdat veel kopers daar hun vragen stellen. Het schrijven van goede blogs en ervoor zorgen dat uw zoekmachineoptimalisatie (SEO) in orde is, is dus essentieel.

Maar het kan ook zijn dat uw doelgroep de nieuwssites in de sector bekijken die ze vertrouwen.

4. Tactiek: Wat moet u eigenlijk doen, hoe vaak en waar begint u?

Oké, u heeft bedacht op wie u zich moet richten, wat u moet maken en waar u uw content gaat plaatsen. U hebt een aantal contentartikelen ontwikkeld en u vraagt zich nu af hoe u deze content naar buiten gaat brengen

Wij raden altijd aan om eerst te beginnen met basiscontent. Begin met kortere content, zoals blogs en misschien een infographic. Ga dan verder met diepere inhoud, zoals een video of een case study.

In een perfecte wereld zou u elke dag een of andere vorm content moeten uitbrengen. Maar in de echte wereld is dat niet altijd mogelijk. De meeste B2B-bedrijven voegen dan ook wekelijks of om de week nieuwe content toe aan hun kanalen.

5. Rapportage: Hoe weet u dat het werkt?

Voordat u uw B2B-contentstrategie uitvoert, moet u ervoor zorgen dat u hebt vastgesteld hoe succes eruitziet en hoe u van plan bent de prestaties te meten. Dit helpt u erachter te komen wat werkt en wat niet, waardoor u de effectiviteit van uw algehele B2B-contentstrategie kunt testen. 

Geeft het een maand de tijd zodra u begint met de uitvoering van uw strategie en controleer dan ongeveer een keer per maand. Zolang u maar consistent bent. Als de resultaten er goed uitzien, blijf dan doen wat u aan het doen bent. Als iets niet werkt, betekent dat waarschijnlijk dat u een van de vier andere elementen hierboven opnieuw moet evalueren.

Conclusie: Het is tijd om te beginnen met schrijven!

Vergeet niet dat elk bedrijf zijn eigen mogelijkheden heeft. Het is één ding om een B2B content strategie te creëren. Het is een heel ander ding om het daadwerkelijk uit te voeren.

Er komt heel wat kijken bij een contentstrategie, wat betekent dat er heel wat mensen nodig zijn om het allemaal voor elkaar te krijgen. Dat is de reden waarom veel B2B-bedrijven een tekstenschrijver inhuren. Zo kunt u zich blijven concentreren op uw andere belangrijke werk, terwijl uw tekstenschrijver ervoor zorgt dat er nieuwe content online blijft komen die overeen komt met uw ideale doelgroep

Heb je vragen?

Stel ze aan mij!

Thom van der Kleij (Oprichter van Dimpekt)
06 – 11 16 20 64
thom.vanderkleij@dimpekt.com

Benieuwd of uw bedrijf online kan groeien?

Vraag de vrijblijvende groeiscan aan en wij vertellen u:

Neem vrijblijvend contact op

Vervolgens...

Neem vrijblijvend contact op

Vul het formulier in en wij komen spoedig bij u terug!

Stuur Thom een appje
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Thom van der Kleij (B2B Expert)
Heeft u vragen of bent u benieuwd of u uw bedrijf online op de kaart kunt zetten?