SEO voor beginners: Een aantal dingen die je MOET weten

Veel beginners hebben misvattingen over wat zoekmachine optimalisatie eigenlijk is en hoe het werkt. In deze blog bespreken we de basis van SEO.

Hoe werkt SEO?

Het verbeteren van de positie van uw website in de zoekresultaten is hard werken. Maar SEO (afkorting voor: search engine optimization) is eigenlijk vrij eenvoudig te begrijpen.

Elk zoekresultaat is een competitie tussen honderden websites. Wie de beste pagina maakt, gehost op de beste website, wint de eerste plaats. Hoewel dit klinkt als een ontmoedigend proces, omvat het slechts drie stappen. Gelukkig voor beginners die lezen over SEO basics, zijn ze vrij intuïtief:

  1. Bouw een sterke basis
  2. Plaats consequent inhoud van hoge kwaliteit
  3. Analyseer uw prestaties

Het bouwen van een sterke basis voor SEO

Een snelle, goed ontwikkelde en goed presterende website is de ruggengraat van sterke SEO prestaties. De kwaliteit van uw website heeft veel invloed wanneer je gevonden wilt worden op een zoekwoord met veel concurrentie. Dit komt omdat Google website prestaties (met name mobiel) prefereert in haar ranking van zoekresultaten.

Dit zijn een aantal belangrijke website elementen die Google gaat meten:

  • Site snelheid
  • Is de site goed gevuld (staat er genoeg content op)
  • Interne links
  • Geldig SSL-certificaat
  • Sitemap
  • Titel tags
  • Structuur van de site


Naast deze technische factoren, is de inhoud van uw hoofdpagina’s van cruciaal belang. Als u ze goed schrijft, zouden uw home, diensten, cases, over ons en product pagina’s goed moeten scoren op keywords waar je graag op gevonden wilt worden

Goede kwaliteit content blijven posten

Het optimaliseren van een bestaande site zou u een sterke basis van organische zoekwoorden moeten opleveren. Maar daarmee kom je niet ver. Om op lange termijn SEO groei te bereiken, moet u meer content aan uw site toevoegen.

Content zoals nieuwsberichten, whitepapers of case studies dragen allemaal bij aan uw SEO prestaties. Maar als het gaat om het genereren van traffic dan zijn blog artikelen je beste keuze.

Consequent elke week / 2 weken / maand blogs plaatsen is de beste en meest bewezen manier om uw SEO prestaties te verbeteren.

Het is wel belangrijk dat u dit consistent blijft doen. In 1 keer 15 berichten publiceren en er niet meer naar omkijken in de hoop dat ze vaak bekeken worden zal niet helpen.

Meer weten over het verbeteren van uw blog? Lees ons artikel: 5 stappen naar een betere B2B contentstrategie.

Vooruitgang kost tijd

Zoekmachine optimalisatie kan voor hele lage kosten veel leads en conversies opleveren. Maar er zit een addertje onder het gras.

Succes meten met SEO gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het duurt meestal 3 tot 6 maanden om vooruitgang te zien. En 6 tot 9 maanden van consequent posten om een gestage stroom van leads te bereiken.

Het ontwikkelen van uw SEO basiskennis duurt een lange tijd voor een reden. De Google search engine is een competitieve plek met miljarden websites die Google vertellen waar ze voor moeten ranken. Om ergens in de SERP’s (zoekmachine resultaten pagina’s) te komen, zul je je best moeten blijven doen en consistent content moeten blijven posten.

Je moet bezoekers waarde geven en niet waarde nemen.

Wanneer iemand iets opzoek, stellen ze een vraag over een specifiek probleem dat ze hebben. Om nummer 1 te worden voor een trefwoord, moet een pagina Google ervan overtuigen dat het de beste pagina van Nederland is om de vraag van die persoon te beantwoorden.

De beste manier om die ervaring te leveren is het creëren van informatieve, goed geschreven content die de vraag van de lezer beantwoordt. Het is eigenlijk net zo eenvoudig als de lezer iets leren waar je goed in bent.

Het slechtste wat je kunt doen is verkoopgerichte content maken. SEO-inhoud die zichzelf aanprijst, biedt een slechte gebruikerservaring omdat het voorbijgaat aan de noodzaak om de vraag van een gebruiker te beantwoorden. Als gevolg daarvan is de kans kleiner dat het scoort.

Conclusie

Van website ontwerp tot content productie, er komt een hoop kijken bij het verbeteren van de SEO prestaties van uw website. Maar aan het eind van de dag is er maar één ding dat u echt moet weten: Plaats geweldige content, en Google zal u belonen.

Heb je vragen?

Stel ze aan mij!

Thom van der Kleij (Oprichter van Dimpekt)
06 – 11 16 20 64
thom.vanderkleij@dimpekt.com

Benieuwd of uw bedrijf online kan groeien?

Vraag de vrijblijvende groeiscan aan en wij vertellen u:

Neem vrijblijvend contact op

Vervolgens...

Neem vrijblijvend contact op

Vul het formulier in en wij komen spoedig bij u terug!

Stuur Thom een appje
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Thom van der Kleij (B2B Expert)
Heeft u vragen of bent u benieuwd of u uw bedrijf online op de kaart kunt zetten?